Skip to main content

Sinds 2007 werk ik vanuit Ayurveda. Ayurveda komt orgineel uit India; is ontstaan uit de Rig Veda en bestaat reeds 3000 jaar of langer. Ayurveda betekent in het Sanskriet ‘Leven’ & ‘Wetenschap. Betekent letterlijk ‘de wetenschap van het leven’ en richt zich op: Het in balans komen, zijn en blijven & optimaal gezond te leven. De Ayurvedische geneeswijze is als officiële wetenschappelijke geneeskunde erkend/ geaccrediteerd door de World Health Organisation (WHO).

Binnen mijn behandelingen stem ik de adviezen af op jouw persoonlijke constitutie. In Ayurveda wordt vanuit drie dosha’s of constituties gewerkt: Vata, Pitta, Kapha. Alle drie hebben ze hun eigen kenmerken qua lichaamskenmerken, karakter en bijbehorend gedrag  en de daarbij behorende afgestemde leefstijladviezen. Eén van die constituties is vaak je dominante en het kan ook zijn dat je tweede constitutie vaak stevig aanwezig is naast de eerste (en de derde dus relatief laag). Maar er kan er ook één hoog zijn en twee relatief laag. Zo zijn er allerlei combinaties en sterktes te zien vanuit de dosha’s/ constituties. Je bent dus nooit  een ‘Vata”, maar je bent altijd alle drie de dosha’s  met (vaak) één dominante dosha. Alle drie hebben ze prachtige kwaliteiten en hun heldere gebruiksaanwijzingen. In mijn consulten stem ik direct in ons eerste gesprek hierop af; afremmen, gas erop en/of ruimte geven voor het maken van een beslissing om koers uit te zetten. Ben zelf hoog Vata en stuur mijn natuurlijke dosha, maar ook mijn tweede (Pitta) in mijn consulten goed werkend voor jou aan.

Persoonlijk vind ik je tweede constitutie net zo belangrijk als je dominate dosha. Wanneer je goed in balans bent, kun je leren ook deze optimaal voor jou in te zetten. Hierdoor haal je talenten vanuit een breder terrein (dan alleen je dominantie) naar voren. Handig te weten welke dat is/ welke dat zijn, om het advies daarop af te stemmen. Het is voor mij geen heilige graal, maar een een praktisch middel om in te zetten tijdens mijn behandelingen (subtiel & sterk) onder andere qua voedings-, ontspannings- & beweegadvies.

Ik heb een getraind oog (en oor) en vaak zie ik bij de eerste kennismaking snel welke constitutie je eerste natuur is en of je constitutie in of uit balans is geraakt. Je kunt ‘eruit zien’ als een Vata, maar als je uit balans bent geraakt, kan je je orginele dominantie ook Pitta zijn. Je hebt altijd alle drie de dosha’s/ constituties in je systeem, je herkent je dus vaak zowel veel of weinig in de ene  constitutie als in de andere constituties.

Je constititie kennen en begrijpen brengt je o.a. duidelijkheid waarom je moeizaam remt en je weer op je tandvlees strandt, je warmte of hitte waardeert of juist alleen warmte met een koel briesje erbij en waarom je reageert vanuit angst, frustratie of stagnatie. Fijn om te weten wat op dit moment je constitutie is, want ook rijping in tijd speelt hierin een rol. Natuurdiëtisten is opgericht door Marijke de Waal – Malefijt en zij heeft samen met Tessa Gottschalk een concrete test ontwikkeld die je snel en een helder antwoord geeft. ‘Welke constitutie is jouw dominante dosha constitutie?’

Constitutie Test: https://www.gottswaal.nl/test/constitutietest/