Skip to main content

Hormonen, overgang & voeding. Je wordt ouder, je merkt dat je lichaam niet in je voordeel verandert en soms is jouw lontje wat korter. Je merkt dat jouw lichaam warmer aanvoelt dan je gewend bent tot en met nachtelijk zweten en opvliegers aan toe. Jouw energie is dalende. Jouw slaappatroon is aan het veranderen. Je komt moeizaam in slaap, slaapt onderbroken en je slaapt korter, minder diep, je staat moe op en je voelt alsof je gevangen zit in een neerwaartse cirkel zonder een eindpunt te zien. Diverse supplementen brengen niet wat je verwacht.

Veranderingen in hormonen zorgen vaak voor onaangename klachten gedurende de overgangspersiode die voor elke vrouw verschillend is. Voeding speelt hierin een rol. Jouw leven zich er 15 jaar geleden anders uit dan nu. Logisch want elke fase in je leven geeft verandering. Mijn ervaring is dat je door inzicht in je hormoonstatus (meetbaar) de relatie met veranderingen beter kan plaatsen. Voeding (eten en drinken) in de overgang is echt persoonlijk/ constitutioneel bepaald, wat voor de één prima werkt, werkt voor de ander juist niet. De enige overeenkomst die elke voeding te ontdekken valt, is een basische voeding. Door een aangepaste voeding voel je je energieker en een groot deel van je klachten verdwijnt. Ook in deze fase van je leven, waarin je al een hele ontdekkingstocht hebt afgelegd, verdien je het om je zo optimaal mogelijk te voelen en goed te functioneren. Je vrouwelijk en mooi te blijven voelen.

Naast overgangsklachten komen ook schildklierklachten aan bod: zowel hyper-als hypothyreoïdie als Hashimoto/ auto-immuunziekte. Ik ben voorstander om in uitgebreide vorm jouw schilklierbloedbeeld te meten. De kans is aanwezig dat er ook een accu/ bijnierdisbalans  en/of leverdisfunctie aanwezig is als tekorten in jouw voeding