Skip to main content

Jouw energieniveau kan echt elke dag goed van hoogte zijn en ook nog eens gedurende hele dag stabiel van hoogte blijven. Iedereen heeft een optimaal energiepeil. Dit is persoonlijk bepaald. Vermoeidheid kan door verschillende oorzaken ontstaan. Je hoort niet moe op te staan of in de loop van de dag dag energie te verliezen, een energiedip te ervaren, aan het eind van de dag afgedraaid te zijn of juist inactief te worden na een maaltijd. Samenstelling van voeding speelt qua energiebalans een grote rol. Hierbij spelen de volgende factoren een rol: eetfrequentie, volumeverdeling, vochttekort en specifiek koffiegebruik, snelle koohydraten/ GI en eetsnelheid. Ook een voeding met tekorten waardoor je voorraden aan vitamines en mineralen uitgeput raken, kan een oorzaak zijn. Aanvullende onderzoeken regulier en complementair worden dan vaak ingezet. Tekorten op zowel vitamines en mineralen zijn ineffectief voor het vrijmaken van energie oftewel Adenosinetrifosfaat (ATP), hierdoor ontstaat er een mitochondriale disfunctie.  Bij Fibromyalgie hebt een verstoring  in de omzetting naar glucose naar energie waardoor je zeer snel verzuurt raakt (te veel lactaat) en je dus niet voluit actief kan zijn, zoals jij dat gewend was.

Natuurlijk spelen naast voeding ook de volgende factoren een rol: slaapritme, burn-out, depressie, dagindeling, jetlags, stress, beweging, in- ontspanning, werk- en of weekendritme, nachtdiensten, medicatie en suppletie of een combinatie van deze een rol. Maar zolang jouw voeding niet goed voor jou klopt is je sturingselement relatief beperkt.

Vaak zijn het jarenlang aangeleerde gewoonten die je kan doorbreken om jouw energiebalans te herstellen. Als je maar weet waar/hoe en met wat je het beste kan beginnen met aanpassingen door te voeren. Met een persoonlijk plan in de hand ontdek je jouw route naar stabiele optimale energie. Hierdoor ontdek je snel wat juist goed voor je werkt, heb je meer controle en een fijn sturingselement in je handen!