Skip to main content

Het Immuunsysteem bevindt zich in het gehele lichaam onder andere in: darmen, huid, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. Het heeft een functie in het herkennen en elimineren van pathogenen, tumorcellen en lichaamsvreemde stoffen. Het immuunsysteem beschermt tegen ziektes en lichaamsvreemde stoffen zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Het is een systeem dat communiceert met alle andere systemen in het lichaam via:

  • Neurotransmitters
  • Hormonen
  • Immuuntransmitters

Het speelt een belangrijke rol in communicatie tussen de diverse barrières en immuuncellen van het aangeboren (erfelijk bepaald) en adaptieve immuunsysteem; deze drie delen werken onderling samen. De barrières communiceren via een indrukwekkend systeem met immuuncellen van zowel het aangeboren als het adaptieve immuunsysteem. Het aangeboren en adaptieve imuunsysteem ondersteunen elkaar om de aanwezige agressoren snel te elimineren. Het is belangrijk en functioneel dat je immuunsysteem een ontsteking kan kan laten ontstaan wanneer het nodig is en ook  uitschakelt als de ontsteking zijn werk heeft voltooid.

Voor wat betreft het darmmicrobioom: Binnen enkele uren na je geboorte heb je een eigen microbioom gevormd door fecale en vaginale bacteriën van de moeder. Het microbioom van je moeder is dus sterk daarin bepalend: een gezonde mama geeft ook een gezond darmmicrobioom aan haar pasgeboren baby. Het microbioom met daarin E. coli, Enterococcen, Bacteroïdes, Bifodobacteriën en Lactobacillen gaan koloniseren. Deze bacteriën zorgen voor een zelfgemaakt antibioticum en zorgen ervoor dat het darmslijmvlies (s)IgA en defensine aanmaakt. Die belangrijk zijn voor het afweren van kiemen die niet in de darmen thuis horen.  

Het immuunsysteem kun je onder andere versterken door de juiste voeding in de juiste volumes en de juiste suppletie in te zetten.