Skip to main content

Gelukkig is er steeds meer bekend op het terrein van voedselallergie en intoleranties oftewel allergische voedselovergevoeligheid en /of niet-allergische voedselovergevoeligheid. Er ontstaan vaak reacties op diverse uitscheidingsorganen, zoals je huid (eczeem), darmen en longen. Vaak is veroorzaakt door een (te) reactief immuunsysteem.

De Allergische voedselovergevoeligheid: IgE gemedieerd en ook niet IgE gemedieerd zoals coeliakie en bepaalde ontstekingen. Het allergeen is een type eiwit waarop je reageert. Het kan een eiwit zijn uit koemelk, schaaldieren, schelpdieren, vis, kippenei, noten, pinda, soja, appel en sesamzaad. Vaak is er sprake van een erfelijke factor (niet altijd dus!). Er ontstaat pas een reactie als je het volume van het allergeen waarop je reageert voldoende eet. Dit allergeenvolume is voor iedereen verschillend.

De niet-allergische voedselallergie/ intoleranties: Dit zijn vaak reacties vanwege een tekort aan enzymen zoals een fructose-en/of lactose-intolerantie of reacties op stoffen uit onze voeding zoals bijvoorbeeld biogene amines. Ook kruisallergieën spelen een belangrijke rol in het hooikoortsseizoen is mijn ervaring en bij gevoelige luchtwegen (Astma) zie ik vaak reacties op voeding optreden.

De IgG test is regulier (nog) een vreemde eend in de bijt, maar bij een aantal huisartsen met wie ik samen werk, merk ik dat dit onderwerp steeds meer interesse heeft. IgG wordt complementair vaak toegepast en is waardevol bij onbekende langdurig aanwezige darmklachten. Veel van de chronische ziekten zijn te verklaren op basis van verstoorde immuunreacties. Soms worden voedingsstoffen niet herkend. Dat leidt tot een lichaamsreactie waardoor de lichaamssamenhang wordt verbroken. In de darmwand kan dit leiden tot ontsteking en kan de darmwand hyperpermeable worden. Daardoor komen stoffen het lichaam binnen met als gevolg een immuunreactie. Dit is een mogelijke ‘oorzaak’ van veel chronische ziekten.

Voedingstoffen elimineren zonder dat je weet wat je doet is geen optie. Een langdurige te smalle/ beperkte voeding kan op termijn juist klachten geven, onder andere het FODMaP-dieet is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast is elimineren vanuit IgG onderzoeksresultaten geen passende oplossing als je niet direct tegelijkertijd je darmmicrobioom herstelt.