Skip to main content

Alle specialisaties zijn vaak verbonden zijn met elkaar. De vraag is per definitie: Wat is de oorzaak (of meerdere) en wat is het gevolg. Buikklachten kunnen onder andere ontstaan vanuit een darmprobleem. Een darmprobleem kan onder andere een gevolg zijn van een slechter functionerende lever en kan ook veroorzaakt worden door je galblaas (al dan niet al verwijderd). Een darmprobleem kan een connectie hebben met een allergie en/of juist een voedselintolerantie, fructose-, lactose-intolerantie en glutenovergevoeligheid. Maar denk ook een verstoord darmmicrobioom en een darmslijmvliesprobleem; beide zijn belangrijke beschermende barrières.  Hierdoor kan er een toenemende ontstekingsreactie gaande zijn en zo beland je direct bij je immuunsysteem. Wanneer je accu/ ‘batterij’ leeg raakt kan een darmprobleem tot uiting komen via een verteringsprobleem. Dan is je bijnier en ook je lever een belangrijke aanvliegroute en dan is er ook een link mogelijk naar een hormonale disbalans. Een huidprobleem kan ook een darmprobleem zijn. Wat verwacht je van enzymtekorten en bijwerkingen van je medicatie? Zo kan ik nog even doorgaan.

Een grondige analyse van klachten is essentieel net als een open communicatie en een goede samenwerking. Vind ik mijn vak boeiend: Ja, heel boeiend. Het fijne aan mijn vak is dat er bijzonder veel met individuele voeding en natuurlijke suppletie oplosbaar is om jouw zelfherstellend vermogen te stimuleren! Je moet weten hoelang en wanneer je wat bij wie inzet. Dus logisch dus moet je voorafgaand aan de behandeling moet weten vanuit welk orgaan vertrek je waarom naar welk doel!

In de praktijk benader ik mijn specialisaties dus nooit los van elkaar: het is systemisch denken en werken. In het overzicht heb ik alle specialisaties gesplitst, zodat je een globaal idee krijgt wat elk onderdeel kan betekenen.