Een van de meest ondergewaardeerde organen in je systeem is je lever. Je lever is een Superfabriek die gefaseerd stoffen zoals onder andere dopamine, oestogenen, testosteron, cortisol, paracetamol, anti-biotica, anticonceptie, koffie, zware metalen, galzuren en o.a. endotoxinen etc….. die niet in je systeem (meer) horen te circuleren afbreekt en verwijdert, zodat jij er geen ongemak van hebt. Een fascinerend orgaan wat mij betreft en ligt rechts onder je ribben verscholen en is dus mooi beschermd. Die lever vraagt o.a. aandacht vanuit je voeding. Hij heeft voedingstoffen nodig om goed te functioneren. Je ‘afval’-verwerking verloopt in 3 fasen: Cytochroom P 450 enzymatische fase, intermediaire tussenfase en tot slot je Conjungatiepaden (6 verschillende verwerkingsfabrieken) en deze hebben allen ondersteuning nodig vanuit o.a. vitamines, mineralen, anti-oxidanten en aminozuren. Per fase vraagt je lever om een aangepast eetprogramma. Zo functioneel om daar zorg voor te dragen; part of the job of good food. Je lever heeft geen voluminieus volume hiervan nodig. Maar geef hem elke dag drie eetlepels waar hij om vraagt en hij is voor een deel al tevreden: Voor 3 van de 6 fabrieken uit fase 3 geldt: avocado.  En voor 4-5 van de 6 fabrieken geldt ricotta / cottage cheese. Je lever is fan van zaden, vis, quinoa en witlof en nog veel meer. Als je een persoonlijk eetplan ontvangt bij darmproblemen, zie je vaak kleine gevarieerde levertoevoegingen opgenomen. Wel zo fijn om een plan te hebben voor een upgrade voor je totale systeem.