Skip to main content

To FODMaP or To NOT FODMaP?!

Natuurlijk kan ik een FODMaP dieet bij jou inzetten. Heb ruim 14 jaar ervaring met dieetbehandelingen bij buikklachten in alle soorten en maten. Van relatief milde klachten tot met zeer onregelende klachten zoals o.a.:  gevoelige en/of zeurderige buik, opgeblazen  buik (alsof je zwanger lijkt), winderigheid, diarree, obstipatie, ontlastingsincontinentie, misselijkheid, braken, opboeren, maagzuur, buikpijn, buikkrampen, koliekpijnen en alle ongemakken die hierbij komen kijken tot en met angst, depressie & sociale isolatie aan toe.

Maar het FODMaP-dieet is juist aanleiding geweest om te kiezen voor mijn darmtherapie opleiding. Het dieet werkt, maar geen enkele wetenschappelijke publicatie (en ook niet de Rome IV= criteria) geeft me antwoord op de vraag waarom de klachten af en toe opvlammen?!  Terwijl je je voeding goed hebt aanpast, je de juiste enzymen inzet en je zeker weet dat het geen medicatie-, stress-en/of menstruatiefactor is. Dat gaf voor aanleiding om de volledige darmtherapie opleiding te volgen. Hierin werd precies bevestigd wat ik dacht. Gezien de diverse darmonderzoeken die ik bij ‘mijn’ FODMaP-ers nadien heb ingezet, blijkt er bij velen vaak sprake van een disbalans in hun darmmicrobioom. Hierdoor kwamen we vaak (heel) ver met een FODMaP-dieet om je klachten te reduceren, maar helaas biedt het FODMaP-dieet geen oplossing van de daadwerkelijke oorzaak van je klachten!

De disbalans in je darmmicrobioom kan diverse uitingen hebben. Dit kan zijn een milde ontsteking, welke niet werd getackeld door de huisarts. Er bestaan namelijk voorlopers van de calprotectine (ontstekingswaarde gemeten door je huisarts). Je blust graag de brand bij een klein vuur en niet pas wanneer de boel in lichterlaaie staat. Daarnaast haal je een overwoekerende gram- negatieve bacteriegroep niet weg met en FODMaP dieet. Gram- negatieve bacteriën, wil je nooit vrij spel geven , want die produceren juist stoffen/ toxines die je darm irriteren en je door je gehele lichaam kunnen transloceren met flink wat negatieve gevolgen van dien! Dan kan er ook nog sprake zijn van een schimmel of een gist en/of een disbalans in je zuurgraad van je darm met een mogelijk rotttingstraject.  Ook is je serotonineniveau vaak uit balans, wat in relatie staat tot angst en een mogelijke depressie tot gevolg kan hebben. Serotonine wordt voor 90-95% in je darm aangemaakt en is je feel-good neurotransmitter. En wat dacht je van intoleranties: IgG 1 t/3; ja zeker wel; ook een mogelijkheid waardoor je niet voor de volle 100% grip krijgt op je klachten. Het FODMaP- dieet, is bewezen effectief om buikklachten bij PDS/ IBS te verlagen, maar al in 2012 wetenschappelijk aangetoond dat het op de lange termijn een belangrijk onderdeel van je residente bacteriën waaronder je bifidobacteriën onderuit haalt en die wil je nu juist behouden. Want dat is een groep bacteriën die jouw darmmicrobioom onderhouden en juist de barrièrefunctie van je darm sterk houden.

Dus naar mijn idee is FODMaP dieet bij PDS/ IBS een gevolgbestrijding zonder dat je de daadwerkelijke oorzaak of oorzaken aanpakt. Het FODMaP- diet geeft je inzicht op welke productcategoriën je kan reageren. Met een therepautische benadering waarin we o.a. een darmmicrobioomonderzoek uitvoeren, leggen we de oorzaak of meerdere bloot. Krijg je een persoonlijk aangepast dieetadvies & ook een gericht plan om je darmmicrobioom te herstellen. Daarna leer ik je natuurlijk ook hoe je jouw darmmicrobioom in balans kan houden en hoe je dus je darmen optimaal verzorgt. Hierdoor kun je dus uiteindelijk je voedingsmarge verbreden in plaats van alleen maar versmallen; wel zo fijn voor jou. Dus leg je niet neer bij het feit dat iedereen meldt… Ja zo af en toe heb je toch nog klachten die we niet kunnen verklaren!? Op naar de aanpak van de oorzaak en laat gevolg bestrijding aan anderen over.